rasinformatie van de Schotse Herdershond, korthaar


sluit venster

Schotse Herdershond, korthaar

Geschiedenis

Lassie de filmhond is niet voor niets zo populair. De Scotch Collie ( officieel heet hij Schotse Herdershond lang- en kortharig ) is namelijk een bijzonder lief, aanhankelijk ras. De Schotse Herdershond is één van de drie Collies. Er bestaat ook een Bearded Collie en een Border Collie. Bij de Schotse Herdershond zijn er twee variëteiten. De langharige is bekender en heeft een lange, rechte vacht. De kortharige heeft een korte, vlak aanliggende vacht. Beide hebben een dichte ondervacht. Beide stammen misschien af van de plaatselijke zwarte 'Colley Dog'. Volgens anderen draagt de hedendaagse Schotse Herdershond, Gordonsetterbloed en Russisch Windhondenbloed in zich. Ze werden ooit Shepherd's Dogs of Ban Dogs genoemd en hebben eeuwenlang in Schotland en Noord-Engeland gewerkt als schaapshonden en veedrijvers. Honderden jaren lang zijn ze gefokt op temperament en werktalent. Het speciale, aantrekkelijke uiterlijk kwam pas later. De moderne raskenmerken werden rond het einde van de 19de eeuw bedacht, gevolgd door de rasstandaard. Deze honden hebben altijd succes gehad op hondenshows, vroeger en nu. Ze waren al populair bij herders. Maar toen koningin Victoria er zich in het jaar 1860 een paar aanschafte, kwam de belangstelling pas goed op gang. In alle lagen van de Britse bevolking waren Collies te vinden als huishond. Ze gingen met emigranten naar Amerika en werden daar tegen het einde van de 19de eeuw als showhond erkend. In de 20ste eeuw was er steeds minder werk voor herdershonden. Maar actieve promotie door de rasverenigingen hield de belangstelling voor Collies als gezelschapshond wel steeds op peil. Deze rustige, vriendelijke, aanhankelijke honden zijn dol op volwassenen en kinderen. Hou er echter rekening mee dat de Schotse Herdershond goed getraind dient te worden.


Sociale aanleg

Deze honden gaan erg goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. gewenst bezoek wordt vrolijk begroet.


Karakter

Waardig, trouw, eerlijk, intelligent, gereserveerd tegen vreemden.


Opvoeding

Deze Schotse Herdershond is een redelijk snelle leerling die graag voor je wilt werken. Je boekt de beste resultaten als je veel gebruik maakt van de intonatie van je stem. Schreeuw nooit tegen de hond en straf hem niet met harde hand.


Beweging

Een volwassen exemplaar van dit ras heeft redelijk veel beweging nodig, al zal hij zich aanpassen wanneer je eens een dag geen tijd hebt om met hem een lange wandeling te maken. De jonge hond moet in de opgroefase wat ontzien worden, zodat hij al zijn energie kan steken in de opbouw van sterke botten, gewrichten en spieren.


Trainingen/hondensporten

De meeste Schotse Herdershonden houden van apporteren en balspelletjes en presteren goed op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en fly-ball.


Beharing

Kort, hard en vlak aanliggend.


Verzorging

De hond moet zeer regelmatig geborsteld en gekamd worden. Met name in de ruiperioden verliezen ze relatief veel haar.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster