rasinformatie van de Korthals Griffon


sluit venster

Korthals Griffon

Geschiedenis

De Griffon Korthals is een enorm veelzijdige jachthond. Dit ras blinkt zowel uit als staande hond in het veld als een apporterende hond in het water. Dit ras is gemakkelijk te trainen, heeft een grote will to please en heeft een vriendelijk karakter. Rond 1870 heeft de Nederlander Eduard Korthals uit acht "Griffonachtige" honden de Griffon Korthals gefokt. Voor een groot deel werd dit in Duitsland (Braunfels a/d Lahn) gedaan, met behulp van de financiele steun van Prins Albrecht zu Solms. Aangezien Griffonachtige honden (baard en snor) in heel west Europa voor kwamen werd er na verloop van tijd een kynologische strijd gevoerd over het thuisland van de Griffon. De Fransen hebben deze strijd gewonnen. De Griffon is dus een echte Europeese hond. De Griffon Korthals is prima geschikt om in ruig terrein te werken.


Sociale aanleg

Doorgaans gaat dit ras erg goed met kinderen om en ook met soortgenoten doen zich geen problemen voor. Als je de honden goed socialiseert, zullen ze katten en andere huisdieren prima verdragen. Bekenden van de familie worden uitbundig begroet, maar mensen die kwaad in de zin hebben, worden tot staan gebracht.


Karakter

Intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam.


Opvoeding

Honden van dit ras zijn doorgaans niet moeilijk op te voeden, al moet de nieuwbakken Korthals-eigenaar wel consequent zijn. De hond is intelligent genoeg om snel te begrijpen wat er van hem verlangd wordt.


Beweging

Deze jachthond in hart en nieren heeft veel beweging en bezigheden nodig om zich lachamelijk en geestelijk goed te voelen. Het is een betrouwbare all-round jachthond, maar als je niet van plan bent met hem te gaan jagen, moet je regelmatig langere stukken met de hond gaan lopen. Eenmaal uitgegroeid kan deze hond ook heel goed naast de fiets lopen, en daarnaast behoren apporteren en zwemmen tot zijn favoriete bezigheden.


Trainingen/hondensporten

Behendigheid, fly-ball, reddingshondenwerk of breitensport.


Beharing

Niet te lang, ruw, hard met dichte, zachte ondervacht.


Verzorging

De Korthals Griffon moet geregeld goed en grondig geborsteld en gekamd worden. Controleer tijdens zo'n borstelbeurt ook of de gehoorgang schoon is en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.


Bijzonderheden
sluit venster