rasinformatie van de Samojeed


sluit venster

Samojeed

Geschiedenis

De zuivere en oude stamboom die de Samojeed (of Laika Samoyedskaja) bezit is een zeldzaam fenomeen in de hondenwereld. Het ras werd niet beÔnvloed door experimenten van de mens om het ras te verbeteren en te stabiliseren. Hij behoort tot de Keesachtigen en de Poolhonden, en is verwant aan het oertype. De herkomst vinden we in de rasstandaard: de Noord-Europese landen en dit beslaat een groot gebied in Noord-SiberiŽ, langs de Witte Zee, naar het oosten tot aan de rivier de Jenessei in Russisch MongoliŽ. De eerste melding van deze hond vond plaats in 1696 n.a.v. een ontdekkingsreis om de Noordpool. Anno 1889 werd door Ernest Kilborn-Scott (een Engelsman) officieel de eerste Samojeed, een chocoladebruine reu Sabarka genaamd, naar Europa gebracht. In 1909 werd in Engeland door de Brittish Kennel Club de Samojeed als rashond erkend en werden de raspunten opgesteld, waarin de kleuren wit, crŤme of biscuit zijn toegestaan. De Samojeed staat vooral bekend vanwege zijn witte vacht (niet iedereen weet dat ze ook allerlei gebroken witte kleuren en aftekeningen mogen vertonen). Oorspronkelijk was deze hond ook zwart/wit gekleurd of sabelkleurig. De favoriet van de vroege Britse liefhebbers (begin van de 20ste eeuw) was de wit met biscuit getinte hond. Het is ťťn van de officiŽle sledehonden. Allerlei beroemde poolreizigers maakten gebruik van deze hond, maar niemand bereikte de Pool. De Samojeed is dan ook geen echte sleehond maar een manusje van alles van de Nentsi, een volk van vissers, jagers en herders (een volk van nomaden, door buitenstaanders ook Samojeden genoemd). Anders dan de sleehonden van Noord-Amerika is de Samojeed veedrijver, herdershond, jachthond, waakhond, gezelschapshond en, soms ook sledehond. De Nentsi gebruiken bij voorkeur het rendier als trekdier. Deze vriendelijke en actieve hond is een geslaagde gezelschapshond voor sportieve mensen. Naast het feit dat hij een opvallend luxueus uiterlijk heeft, is de Samojeed een sterke, actieve, gracieuze hond met een ontzagwekkend uithoudingsvermogen.


Sociale aanleg

Deze honden zijn zachtaardig en geduldig ten opzichte van kinderen, maar tegenover soortgenoten kunnen ze zich soms wat dominant gedragen. Vergeet niet dat de Samojeed een jachthond is die graag iets naajaagt als hij de kans krijgt en daarom is socialisatie met katten en andere huisdieren uiterst belangrijk! De hond is redelijk waaks.


Karakter

Vriendelijk, open, oplettend, levendig, nooit schuw, noch agressief. Heel sociaal.


Opvoeding

De opvoeding van een Samojeed is geen gemakkelijke opgave en moet al op zeer jonge leeftijd beginnen. Wissel de oefeningen zo veel mogelijk af. Steeds weer hetzelfde commando heeft op de Samojeed een averechts effect, dan neemt zijn koppige aard de overhand. Leer hem op jonge leeftijd dat hij op bevel naar je toe moet komen en laat hem zo veel mogelijk positieve ervaringen opdoen met katten en andere huisdieren. Je mag je gezag laten blijken, maar altijd met vriendelijke hand - met schreeuwen en slaan dwing je de hond geen respect af.


Beweging

De Samojeed heeft een normale hoeveelheid beweging nodig. Maak regelmatig flinke wandelingen met hem of laat hem, wanneer hij voldoende is uitgegroeid, geregeld naast de fiets lopen om hem zo in goede conditie te houden. Aangezien dit ras van nature nogal zwerverig is aangelegd, doe je er goed aan je tuin te omheinen.


Trainingen/hondensporten

Met een Samojeed kan je diverse sporten beoefenen waaronder behendigheid, sledesport enz. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen.


Beharing

Overvloedig, dik, veerkrachtig.. Dubbele vacht: korte, zachte dicht ingeplante ondervacht. Bovenvacht langer, uitstaand, hard en stug. Kraag rond hals en schouders. Buitenkant oren kort, binnenkant goed behaard. Achterzijde dijbenen vormt een 'broek'


Verzorging

Borstel een Samojeed niet te veel, want op deze manier kan je de ondervacht beschadigen. Liggen er te veel losse haren in huis, dan gebruik je een grove kam met een dubbele rij metalen tanden om de losse haren uit de ondervacht te verwijderen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster