rasinformatie van de Field Spaniel


sluit venster

Field Spaniel

Geschiedenis

De Field Spaniel heeft allerlei ups en downs overleefd. Hij ontstond uit de combinatie van de Engelse Cocker Spaniel en de Sussex Spaniel, waaruit een ras met een overdreven lang en zwaar lichaam werd gefokt. Selectieve fokkerij heeft deze eigenschap weer teruggedrongen, gedeeltelijk door inkruising van de Engelse Springer Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel. Field Spaniels zijn trouwe gezelschapshonden met veel jachttalenten: uithoudingsvermogen, behendigheid en snelheid. Ze zijn dol op water en activiteiten buitenshuis. Dit ras moet jammer genoeg qua populariteit onderdoen voor de 'onwankelbare' Cocker Spaniel.


Sociale aanleg

Eigenlijk is dit ras voor iedereen vriendelijk. In de regel zijn ze met kinderen erg geduldig, maar wanneer het ze te bar wordt, trekken ze zich terug. Let erop dat de hond niet door de kinderen geplaagd wordt. Voorkom op latere leeftijd problemen in de omgang met andere dieren door de hond al jong kennis met ze te laten maken.


Karakter

Intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam.


Opvoeding

Deze vlotte leerling reageert erg sterk op jouw stem. Voed de hond liefdevol, maar consequent op. Harde woorden en een te strenge aanpak verpesten zijn gevoelige karakter. De Field Spaniel heeft veel behoefte aan contact met mensen en wordt beslist beurotisch wanneer hij zijn dagen in een kennel moet slijten.


Beweging

De Field Spaniel past zich moeiteloos aan aan jouw gezinssituatie, maar toch blijft hij in eerste instantie een jachthond. Dat betekent dat hij veel beweging nodig heeft en een sportief ingesteld gezin zou voor hem een goede stek zijn. vanwege hun diep gewortelde jachtinstinct doe je er goed aan rond je tuin een degelijke omheining neer te zetten, want anders nemen ze zeker de benen als ze een interessant luchtje ruiken.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, recht of licht gegolfd, dicht, zijdeachtig, goede bevedering, kort op het hoofd en de voorkant van de benen.


Verzorging

In de regel moet de Field Spaniel viermaal per jaar getrimd worden. De dode haren worden uit de vacht geplukt en het haar op de oren, poten en hals wordt uitgedund. Houd de oren goed schoon.


Bijzonderheden
sluit venster