Alles over de Duitse herdershond

van aanschaf, kosten, karakter, opvoeding en overige tips

Jij bent op deze Duitse herdershond pagina terecht gekomen, omdat jij een Duitse herdershond puppy wilt aanschaffen.

Of misschien weet je al zeker dat je een Duitse herdershond krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.

Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!

Op deze pagina vind je algemene informatie over de Duitse herdershond hond, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een Duitse herdershond puppy wilt aanschaffen.

Vragen zoals wel of geen hondenverzekering afsluiten, welke spullen je allemaal in huis moet halen voor je Duitse herdershond. Tips over de opvoeding van je Duitse herdershond pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.

Alles over de Duitse herdershond
Hoofdstuk 1

Algemene informatie over de Duitse herdershond


Algemene informatie over de Duitse herdershond
 

Een iconische hond met veel talenten

De Duitse herdershond heeft een bijna legendarisch uiterlijk: bij veel mensen komt het beeld van een Duitse herder bijna vanzelf naar boven wanneer ze het woord ‘hond’ horen. Duitse herders zijn dan ook lang een extreem populair hondenras geweest, dat op zo ongeveer elke denkbare manier is ingezet om de mens te helpen. Tegenwoordig is de Duitse herdershond misschien niet meer de meest populaire gezinshond van Nederland, maar toch is het nog altijd een geliefd ras. Bovendien worden Duitse herders ingezet door politie en hulpdiensten, leger en douane, maar ook als hulp- en geleidehond zijn ze ook vandaag nog altijd erg in trek.

Thuis tussen de schapen

Oorspronkelijk werd de Duitse herdershond gefokt om herders te helpen bij het hoeden van hun schaapskuddes. Dat gebeurde in eerste instantie in Duitsland, waarmee de naam van het ras meteen is verklaard. Halverwege de negentiende eeuw werd in Duitsland voor het eerst geprobeerd om een systeem op te zetten voor standaardisering van hondenrassen. Dit systeem moest zorgen voor meer duidelijkheid, omdat zo ongeveer elk dorp op zijn eigen manier probeerde om de beste honden te fokken voor het hoeden en bewaken van de schaapskuddes.

De eerste Duitse herdershond

De eerste pogingen om tot een systeem te komen mislukten grondig. Leden van speciaal opgerichte verenigingen kregen ruzie over de vraag wat de belangrijkste kenmerken moesten zijn. Een lid van zo’n uiteengevallen vereniging was oud-cavalerieofficier en voormalig student diergeneeskunde Max von Stephanitz. Deze Duitse ritmeester was van mening dat honden moesten worden gefokt om zo goed mogelijk te kunnen werken, in allerlei verschillende functies, maar zeker ook als herdershond. Hij woonde in 1899 een hondententoonstelling bij waar hij als een blok viel voor een hond met de chique naam Hektor Linksrhein. Hektor was sterk, intelligent, mooi en trouw: precies wat Von Stephanitz zocht. Hij gaf de hond zijn nieuwe en minstens net zo deftige naam Horand von Grafrath en richtte de Vereniging Voor De Duitse Herdershond op, met Horand als eerste naam in het gloednieuwe stamregister.

Van schaapsherder tot alleskunner

Horand werd het middelpunt van een compleet fokprogramma, waarin door kruisingen met honden van andere leden uit de vereniging heel veel puppy’s voortkwamen. De strenge manier waarop Von Stephanitz het fokprogramma bleef aansturen leidde uiteindelijk tot de wereldberoemde Duitse herdershond zoals wij hem vandaag kennen. Inmiddels worden Duitse herders niet meer hoofdzakelijk gebruikt om schapen te hoeden. In plaats daarvan worden ze tot in de verste uithoeken van de wereld gewaardeerd als gezinshond en ingezet als werkhond, met een indrukwekkende lijst van uiteenlopende taken op zijn cv.

Imagoproblemen

Net voordat de Tweede Wereldoorlog begon was de Duitse herdershond ongekend populair in Europa en de Verenigde Staten. Aan die status kwam een einde door dat na de oorlog het imago van een ‘Duitse’ hond flinke schade had opgelopen. De Britse rasvereniging besloot dit probleem aan te pakken door de naam van de hond in ‘Alsacian’ te veranderen, de ‘Elzasser’ naar de regio op de Frans-Duitse grens: een naam die vandaag de dag in de Engelssprekende wereld nog steeds wel wordt gebruikt. Gelukkig bleef dit slechte imago met het verstrijken van de jaren niet kleven aan de Duitse herdershond. Hoewel hij inmiddels concurrentie heeft gekregen van een hele verzameling andere gewilde gezins- en werkhonden is de Duitse herder eigenlijk nooit helemaal weggeweest uit de hondenscene.

 
Hoofdstuk 2

Uiterlijke kenmerken van de Duitse herdershond


Twee aankijkende Duitse herdershonden
 

De bouw van een werkhond

Een blik op de bouw van een Duitse herder is genoeg om te zien dat het hier om een echte werkhond gaat. Het zijn grote, slanke maar gespierde honden: teven bereiken schofthoogtes van 55 tot 60 cm, terwijl een reu 60 tot 65 cm hoog wordt. In verhouding tot deze hoogte zijn Duitse herders geen zware honden, maar met een gewicht van 22 tot 32 kilo voor teven en 30 tot 40 kilo voor reuen leggen ze toch voldoende gewicht in de schaal om bijvoorbeeld als politiehond een volwassen mens ondersteboven te kunnen lopen.

Stokhaar en langstokhaar

Duitse herders komen voor in twee verschillende types: de stokhaar en de langstokhaar. Allebei de soorten zijn voorzien van een ondervacht, die het hele jaar door verhaart. Het verschil tussen de twee zit hem in de deklaag: die is langer, losser van structuur en voelt zachter aan bij de langstokhaar, de minder voorkomende variant. De stokhaar vacht heeft een dichtere structuur met stevigere, kortere haartjes. Meestal heeft een Duitse herder een meerkleurige vacht: de tinten mogen variëren van een zwarte basiskleur met tekeningen in bruintinten tot gele kleuren, roodbruin en lichtgrijs. Oorspronkelijk had het ras maar één kleur: voornamelijk een wolfsgrijze vacht die nog steeds wordt toegestaan, net als geheel zwarte exemplaren.

Kop en staart

De kenmerkende kop van de Duitse herdershond heeft een langgerekte snuit met een hoekige vorm. Onder een licht bollend voorhoofd geven de middelgrote bruine ogen een levendige en intelligente blik vol zelfvertrouwen. Duitse herders hebben sterke kaken met een schaarachtige scharnierwerking. Bovenop de kop staan twee naar voren gerichte, rechtopstaande oren die vaak platgedrukt achteroverliggen wanneer de hond actief in beweging is. Een lange nek ondersteunt de kop: deze is omhooggericht als een herder ergens opgewonden over is, maar tijdens het rennen zakt de hals omlaag. Duitse herders hebben een lange, borstelige staart.

 
Hoofdstuk 3

Karaktereigenschappen van de Duitse herdershond


De karaktereigenschappen van de Duitse herdershond
 

Een gezinshond met werklust

De Duitse herder heeft een combinatie van een aantal karaktertrekken die hem uitermate geschikt maken om als gezinshond in huis te nemen. Tegelijkertijd zijn de oude eigenschappen van zijn oorsprong als herdershond in een huiselijke setting erg leuke kwaliteiten voor een actieve speel- en wandelkameraad. Door hun geschiedenis als werkhond kant zijn Duitse herders erg op mensen gericht. Ze houden ervan om het hun baasjes naar de zin te maken. Ze zijn ook letterlijk erg gespitst op stemcommando’s, weer vanwege de samenwerking met de schaapsherders. Daardoor zijn ze gevoelig voor jouw stem, dus het is erg belangrijk om niet tegen je puppy of volwassen herdershond te schreeuwen. Zoals je waarschijnlijk weet geldt dit voor alle honden, maar bij dit ras is het extra belangrijk.

Sterk, waaks en actief

Duitse herdershonden houden van werken. Ze zijn actief en ze hebben een groot uithoudingsvermogen, zolang ze in vorm blijven door voldoende beweging en de juiste voeding natuurlijk. Dat maakt de Duitse herder erg geschikt voor mensen die ervan houden om lekkere lange wandelingen met hun hond te maken, maar ook voor liefhebbers van hondensport. De waakse aard van dit ras is ook terug te leiden op hun verleden als schaapsherders, omdat ze daarbij alert moesten blijven om bedreigingen zoals wolven op tijd te ontdekken en zelfs weg te jagen. Een waakse hond kan een fijn idee zijn voor wie zich graag veilig voelt in huis, maar er is ook een kanttekening bij te plaatsen. Duitse herdershonden kunnen zich namelijk soms iets te waaks gedragen als het om de kinderen uit het gezin gaat. Komen er vriendjes spelen, blijf dan in de buurt zolang de hond erbij is, want een speelse duw van een ander kind kan al gauw als een bedreiging worden gezien. Natuurlijk is het sowieso raadzaam om jonge kinderen niet alleen te laten met honden, maar voor een waakse Duitse herder geldt het des te sterker.

 
Hoofdstuk 4

Verzorging van de Duitse herdershond


het verzorgen van een Duitse herdershond puppy
 

Verzorging van de vacht

De juiste verzorging van je Duitse herder is een dagelijkse gewoonte die je jezelf het beste vanaf de puppytijd kunt aanleren. Het gaat met name om standaard verzorging zoals dat voor zo ongeveer elk hondenras hoort te gebeuren, met een paar bijzondere aandachtspunten waar je extra op hoort te letten. De verzorging van de vacht van je herdershond zal waarschijnlijk het meeste tijd kosten, of je nu een stokhaar of langstokhaar in huis hebt. Borstel de hele vacht van je puppy of volwassen hond regelmatig, liefst dagelijks. Zo voorkom je jeuk en irritatie, of ontstekingen door ophopend vuil tussen de haren. Bovendien is borstelen goed voor de doorbloeding van de huid. Als je Duitse herder echt aan het verharen is kan een zogenaamde ‘herdershondenhark’ een uitkomst zijn, want deze kammen zijn speciaal gemaakt om ook de onderlaag van de vacht goed te bereiken.

Oren, ogen en gebit

Duitse herders hebben grote oren in een erg open positie, waardoor deze kwetsbaar zijn voor vuil en bacteriën. Controleer de oren van je puppy of hond regelmatig op vuilresten en roodheid en dep ze indien nodig schoon met lauw gekookt water. Ook de ogen en de huidplooien eromheen zijn een aandachtspunt: ook om de ogen heen kun je vuil wegdeppen met een beetje lauw water dat je eerst hebt gekookt. Het gebit van je hond moet je tenminste eens per week poetsen met speciale hondentandpasta, maar vaker poetsen kan zeker geen kwaad.

Voeding

Let goed op de voeding die je je Duitse herdershond geeft, als puppy natuurlijk, maar zeker ook als volwassen hond. Een gebalanceerd dieet van kwaliteitsvoeding is natuurlijk aan te raden, maar dat geldt voor elke hondensoort. Waar je bij Duitse herdershonden extra op moet letten is de hoeveelheid en de timing van de voeding. Dit ras is gevoelig voor overgewicht, dus hou je vooral aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer, naast voldoende beweging om in vorm te blijven. Ook heel belangrijk is voldoende rust na het eten. Een Duitse herdershond is door de slanke bouw van de romp kwetsbaar voor verdraaiing van de maag, ook wel maagtorsie genoemd. Zorg dat je herder tenminste twee uur kan rusten nadat je hebt gevoerd, zodat al het eten voorbij de maag kan passeren voordat jullie iets actiefs gaan doen.

 
Hoofdstuk 5

Fysieke en mentale uitdaging


De Duitse herder is een actieve hond met een groot uithoudingsvermogen
 

Een actieve hond met een groot uithoudingsvermogen

Omdat een Duitse herder is gefokt om de hele dag actief met een schaapskudde op pad te zijn heeft je hond niet alleen een flink uithoudingsvermogen, maar ook een natuurlijke behoefte aan veel beweging. Een volwassen hond heeft naast de gebruikelijke uitlaatrondjes minstens een keer per dag een extra wandeling nodig, met genoeg gelegenheid om even lekker te rennen en uit te razen. Een goed alternatief voor zo’n wandeling is een fietstocht, waarbij je Duitse herder mee kan draven. Dit is alleen geschikt voor volgroeide honden van ongeveer twee jaar oud: voor puppy’s is dit te veel van het goede, terwijl nog niet helemaal volwassen herders schade aan hun gewrichten kunnen oplopen door te veel inspanning. Hou rekening met de gewrichten van je dier en begin rustig: bouw jullie fiets- hardloop- of wandelmomenten langzaam maar zeker verder uit. Ook als het erg warm is moet je de activiteiten aanpassen.

Slim en gek op spelletjes

Een kudde schapen in het gareel houden is niet alleen hard werken: je hebt er ook een goed stel hersens voor nodig. Duitse herdershonden zijn scherp, alert en intelligent. Ze hebben dan ook genoeg mentale uitdagingen nodig om verveling te voorkomen. Dat begint al in de puppyfase, want een puppytraining is een perfecte manier om te wennen aan allerlei spelletjes, puzzels en mentale activiteiten. Daarnaast versterkt het ook nog eens de band tussen je puppy en jezelf, wat bij een trouwe en waakse hond als een Duitse herder een prima begin van jullie relatie vormt. Na de puppycursus zijn allerlei actieve hondensporten een goede, gezonde en leuke manier om je Duitse herdershond niet alleen fysiek, maar ook geestelijk in goede vorm te houden.

 
Hoofdstuk 6

Opvoeding van een Duitse herder puppy


Opvoeding van een Duitse herder puppy
 

Consequent socialiseren zonder stemverheffing

Omdat Duitse herders sterk op hun baasjes gericht zijn is een goede, consequente socialisatie van je puppy heel belangrijk. Deze honden zijn enorm gevoelig voor jouw stem, dus gebruik die op de juiste manier, door je hond te belonen bij goed gedrag en hem daarbij rustig en vriendelijk aan te spreken. De intelligentie van je herder zorgt ervoor dat je hond snel zal leren door hem te belonen met je stem, een snoepje, of een speeltje. Gedraagt je puppy zich niet zoals het hoort, laat dit dan duidelijk horen, maar ga niet schreeuwen. Net als bij andere honden en trouwens ook bij kinderen gaat schreeuwen zich uiteindelijk tegen je keren, dus leer jezelf aan om rustig te blijven, ook als je puppy je geduld op de proef stelt.

Herdersmentaliteit

Het karakter van een schaapsherder zit diep verweven in de persoonlijkheid van je puppy. Als je hier niet goed mee omgaat kan dat tot problemen leiden bij de omgang met andere honden, maar ook met mensen en andere diersoorten. Duitse herdershonden hebben vanwege hun aard de neiging om hun baasje overal achterna te lopen, wat natuurlijk niet altijd handig of wenselijk is. Een andere neiging die onhandig kan uitpakken is wat ook wel ‘herderen’ wordt genoemd. Dit uit zich doordat je hond achter elke hond, kat, eend, hardloper, of fietser aan huppelt die voorbijkomt. Leer dit gedrag vanaf het begin af, zodat het later geen probleem wordt. Een ander punt om op te letten is de neiging om aan de lijn te trekken. Dit is bij een puppy misschien nog grappig en vooral een teken van enthousiasme, maar een volwassen herder is sterk genoeg om voor problemen te zorgen door aan de lijn te trekken – zeker in het verkeer.

Waaks en sociaal

De sociale kant van een Duitse herder is vooral een pluspunt, maar het kan je hond ook in de problemen brengen. Als sociaal dier is je puppy of hond namelijk niet graag alleen thuis. Neem de tijd om je puppy te laten wennen aan alleen zijn. Leer hem dat het niet erg is om eventjes alleen te zijn door in eerste instantie gewoon de kamer uit te lopen en bouw dit vervolgens langzaam maar zeker op. Zo voorkom je dat je hond straks urenlang zit te blaffen als er niemand thuis is: niet leuk voor de buren, maar vooral heel vervelend voor je herder. Ook de waaksheid van een Duitse herder is een aandachtspunt. Leer vanaf de eerste weken dat het niet de bedoeling is om steeds te blaffen als er iemand op straat voorbij loopt, als de postbode een brief bezorgt, of als de bel gaat.

 

Populaire puppy blogs.

Lees mijn meest populaire puppy blogs.
welke hond past bij mij blog
Wil jij een hond, maar weet je niet welk hondenras bij jou past? ... [lees verder]

ik wil een puppy blog
Twijfel je of jullie er klaar voor zijn om een puppy te kopen? Lees dan ... [lees verder]

reu of teef blog
Of je een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen ... [lees verder]

welke hondenspullen nodig voor mijn puppy blog?
Ben jij op zoek naar een overzicht van alle hondenspullen die noodzakelijk zijn voor de komst van je puppy? Dan ... [lees verder]

puppy alleen laten blog
Je ontkomt er niet aan. Iedere hond moet vroeg of laat wel een keer alleen zijn. Je moet weg voor het werk, je hebt ... [lees verder]

puppy bijten afleren blog
Het is ontzettend frustrerend als je puppy bijt in alles en iedereen. Je probeert er alles aan te doen om je puppy ... [lees verder]

puppy opvoeden blog
Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om ... [lees verder]

puppy eten geven blog
We gaan in dit onderwerp dieper in op het gewenste gedrag van jou en jouw puppy tijdens het etensritueel. Op welke tijdstippen ... [lees verder]

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.
Hoofdstuk 7

Aanschaf en kosten


Wat kosten een Duiste herdershond puppy?
 

Puppy kopen bij een officiële fokker met goede referenties

Als serieuze hondenliefhebber adviseren we je met klem om alleen een Duitse herder puppy te kopen bij een officiële fokker met goede referenties. Dit is je beste garantie voor een puppy zonder aangeboren afwijkingen en medische problemen. Bij een professionele fokker moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van tenminste 800 euro, maar daarmee ben je er nog niet. Je hebt natuurlijk spullen nodig voor in huis, zoals een voer- en drinkbak, een bench, een halsband en bijvoorbeeld speelgoed. Voer is een vaste kostenpost: voor hondenvoer van goede kwaliteit betaal je tientallen euro’s per maand. Daarnaast zijn inentingen, ontwormingskuren, castratie als je daarvoor kiest en bijvoorbeeld een puppycursus zeker niet goedkoop.

Medische kosten

Zodra er iets medisch niet in orde is met je Duitse herdershond kun je tegen fikse dierenartskosten aanlopen. Je kunt ervoor kiezen om hier een spaarpotje voor apart te zetten, maar zorg er in dat geval wel voor dat er een paar duizend euro op die spaarrekening staat. Een speciale hondenverzekering kan een slim alternatief zijn. Hiervoor betaal je een vaste maandelijkse premie, maar buiten een eigen risico zijn daarmee wel de meeste medische kosten gedenkt als er iets gebeurt.

Hondenverzekeringen vergelijken

Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.

Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een ​​rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.

Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.

Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.

 
Hoofdstuk 8

Duitse herdershond rasvereniging


Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse Herdershonden
 

In Nederland fungeert de VDH (Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse Herdershonden) als officiële rasvereniging voor Duitse herders. Voor fokreglementen, de ervaringen van andere eigenaren en een overzicht van evenementen met Duitse herders ben je hier aan het juiste adres. De VDH is te bereiken via https://duitseherder.nl/.